Vain uikkareissa jäänalle!

Hurja suoritus, 101m (2m 20s) vapaasukellusta jäänalla vain uimahoususillaan. Suoritus on epävirallinen maailmanennätys!

Kristian Mäki-Jussila on Vaasalainen vapaasukeltaja harrastaja ja edustaa Vaasan Botnia Gulf Divers-82 sukelluskerhoa.
Kristian on harrastanut vapaasukellusta jo yli 10 vuotta ja kilpaillut 2014 lähtien. Parhaana saavutuksena pituussukelluksessa ilman räpylöitä on 184m, mikä on voimassa oleva Suomen ennätys. Ennätystuloksen Kristian teki SM kisoissa Espoossa huhtikuussa 2019. Monoräpylällä hän on sukeltanut 225m ja hengitystä pidättänyt paikoillaan (staattinen hengenpidätys) kilpailuissa 6:06 ja harjoituksissa 7 minuuttia.

Kaatialan 101m jäänalla sukelluksessa oli opasnaru Kristianin alapuolella ja turvanaru yläpuolella mihin hän oli kiinni vyötäröllä olevalla lanyardilla, mikä näkyy videolla hienosti. Turvasukeltajia oli 4 ja kukin vuorotellen turvasi 30m/30m/20m/21m matkan. Jään päällä oli vielä henkilö kuvaamassa ja olisi voinut tarvittaessa auttaa. Lisäksi 100% happipullo oli valmiina radan loppu päässä.
Näkyväisyys vedessä oli noin 10 metrin luokkaa. Sää oli aurinkoinen, ilma taisi olla pari astetta pakkasta. Veden lämpötila jään alla lähellä 0’C.

Guinness ennätysten kirjassa voimassa oleva ennätys on 76,2m Tanskalaisella Stig Severinsenillä.

Alla Kristianin video epävirallisesta maaimanennätyksestä.

Videoltakin voi nähdä, ettet suorituksen jälkeen hyppää heti avannosta ja juokse saunaan lämmittelemään. Miten ihmeessä et joutunut hypotermian kynsiin?? (toimituksen kysymykset kursivoidusti)

“Sukellus kesti 2:20 ja vedessä olin vähän yli 3 minuuttia, joka on kuitenkin lyhyt aika. Tähän sukellukseen valmistautumiseen liittyvissä treeneissä olin kylmässä vedessä paljon pidempiäkin aikoja parhaimmillaan 7 minuuttia. Mutta kyllä tuossa lämpötilassa kuitenkin sen verran viileää on ettei kannata mennä heti kuumaan saunaan vaan ensin lämmittelin ihan vaan kylpytakissa hetken aikaa ennen kuin menin saunaan. Telttasauna oli radan vieressä odottamassa.”

Jos itse suoritusta suhteuttaa normaalioloihin, niin millaisia vastaavia olet uima-altaassa suorittanut?

“Uima-altaassa olen tässä lajissa sukeltanut 184m, mikä on voimassa oleva Suomen ennätys.”

Minkälaisia tuntemuksia jäänalla kehossa tuntui ja mitä mielessäsi liikkui?

“Jännitin tätä sukellusta tosi paljon ja ennen suoritusta tunsin ahdistusta ja epävarmuutta. Pisin matka mitä olin tätä ennen sukeltanut jään alla ilman märkäpukua ja räpylöitä oli ainoastaan 50m ja kun kukaan muukaan maailmassa ei ollut tätä aiemmin tehnyt niin se lisäsi vielä jännitystä. Kun aloitin sukelluksen ja hyppäsin kylmään veteen niin ensimmäinen tuntemus oli kylmän aiheuttama shokki tila joka ei varsinaisesti auta kun vapaasukelluksessa tulisi kuitenkin olla mahdollisimman rento ja rauhallinen niin, että happea säästyy ja pystyy sukeltamaan pitkälle. Syke tuntui olevan todella korkealla ja oli vaikea rauhoittua ja rentoutua. Olin epäuskoinen ja mietin, että en voi selvitä niin pitkää matkaa jään alla. Melko nopeasti sain tilanteen kuitenkin hallintaan (ehkä noin 20 metrin kohdalla) ja itseni kerättyä ja pystyin rentoutumaan sekä keskittymään sukeltamiseen. Puolen välin jälkeen kylmä rupesi kuitenkin olemaan läsnä intensiivisemmin ja tunsin kylmän aiheuttamaa kipua sormissa ja varpaissa. Mietin kuitenkin, että kipu on väliaikaista ja tämä on minun unelma ja että muisto tästä sukelluksesta jää minulle sukelluksen jälkeenkin. Toiseksi viimeisen avannon kohdalla (80m) tein päätöksen yrittää loppuun asti. Tein sukelluksen ilman painoja jolloin en pystynyt liukumaan juuri ollenkaan ja jouduin tekemään huomattavasti enemmän töitä liikkumiseen sekä veden alla pysymiseen kuin mitä esimerkiksi altaassa normaalisti painon kanssa sukeltaessa joutuu tekemään. Osittain tästä syystä ja varmasti myös kylmästä johtuen sukelluksen loppuvaiheilla tunsin erittäin voimakasta hapotusta käsissä ja jaloissa, mitä ei allas olosuhteissa vielä tässä kohdassa tunne. “

vastaavasti kun nousit takaisin jään päällee , ennätys tehtynä , minkälaisia tuntemuksia ja ajuksia oli?

“Pintaan noustessa olin yllättynyt, että pääsin loppuun asti ja onnellinen sukelluksesta. Tunsin myös helpotusta kun kun olin jännittänyt tätä sukellusta paljon ja kaikki meni hyvin.”

Mikä on suurin haaste kylmässä sukeltamisessa?

“Suurin haaste on kylmän aiheuttama shokki tila ja vapaasukelluksen vaatiman rentouden löytäminen saman aikaisesti. Myös ilman painoa sukeltaminen teki sukelluksesta huomattavasti haastavamman kuin mitä se olisi ollut jos olisin sukeltanut painon kanssa.”

Miten olitte varautuneet “entä jos” tilanteisiin ja mitkä koit ehkä suurimmaksi riskiksi?

“Suurimpana riskinä pidin jään alle eksymistä etenkin sukelluksen loppuvaiheilla kun tietoisuus omasta tilasta ja ympäristöstä ei ole välttämättä yhtä hyvä kuin lyhyemmissä sukelluksissa ja tähän olimme varautuneet turvaköydellä. Ilman sitä en olisi edes harkinnut yrittämistä. Vapaasukelluksessa on myös aina tajunnan menettämisen riski ja tähän olimme varautuneet turvasukeltajilla jotka sukelsivat minun perässä valmiina auttamaan ja tuomaan minut avannolle mikäli hypoksian (vähähappisuuden) aiheuttama tajunnanmenetys olisi yllättänyt. Jään päällä rada loppuvaiheilla meillä oli myös 100% happea ongelmien varalle. Kylmän yhdistäminen hengenpidätyksiin saattaa aiheuttaa ongelmia sydämessä (rytmihäiriöt) ja tätä varten olisi hyvä olla ammattimaista ensiapu henkilöstöä ja ehkä joku defibrillaattori paikalla, mutta tätä meillä ei ollut.”

Koska ensimmäisen kerran olet sukeltanut vain uimahoususillaan jäänalla?

“Ensimmäisen kerran kokeilin tätä 2017 ja sen jälkeen minulla on ollut unelma päästä yrittämään pidempää matkaa. Olen niin kiitollinen tälle porukalle joka oli tekemässä minulle turvasukelluksia ja kuvaamassa tätä ja sain vihdoin mahdollisuuden yrittää!”

Tämä vuosi voi olla melko erilainen maailmalla vallitsevan tilanteen takia, mutta minkälaisia tulevaisuuden tavoitteita ja haaveita sinulla on vapaasukelluksen osalta?

“Olen omistanut kaiken työn ulkopuolisen elämän juhannukselle aikataulutettujen MM kisoihin valmistautumiseen, mutta näillä näkymin kisoja ei pidetä silloin. Mutta vaikka kisat todennäköisesti perutaan niin jo vuosia minulla on ollut tavoitteena kehittyä ja olla parempi vapaasukeltaja mitä olin eilen ja se tavoite on edelleen kirkkaana mielessä. Haluan kehittyä hitaasti mutta varmasti ja säilyttää motivaation kehittymiseen.”

Kaatialassa , Kuva: Henrietta Kivijärvi
Kaatialassa , Kuva: Henrietta Kivijärvi


Jos joku haluaa tietää lisää vaikkapa jäänalla vapaasukeltamisesta, miten sinut löytää parhaiten?

Freefall Finland
Instagram @freefall_addict
facebook Kristian Mäki-Jussila
meidän vapaasukelluskoulun kautta @freefall_finland (instagram)
Freefall Finland (Facebook)

Kiitos Kristianille @postilla tehdystä haastattelusta ja onnittelut vielä epävirallisesta maailmanennätyksestä! Melkoinen Suoritus!!

Otsikkokuva Olivier Morin