Uppopallo

Uppoaako pallo?

Uppopallo on vedenalainen kontaktilaji, jota pelataan syvässä altaassa, pinnan alla. Pelissä joukkue pyrkii kuljettamaan pallon vastustajan altaan pohjassa sijaitsevaan koriin. Peliväline on suolavedellä täytetty pallo, jota joukkue voi syötellä ja kuljettaa veden alla.

Joukkueessa 6. pelaajaa on vedessä. Peli koostuu 10-20- sekuntia kestävistä sukelluksista. Usein pelaajalla on pari, joista toinen on veden alla, kun toinen pelaaja käy hengittämässä pinnalla. Pelin sisältää nopeita sukelluksia ja vaihtoja, kuin jääkiekossa. Pelaajien tulee huomioida vaihdot ja sukellusten rytmitys, sillä pallo pysyy koko ajan pinnan alla. Vesi antaa pelaajalle mahdollisuuden liikkua aidossa 3-D. ympäristössä, silloin luovuus, sekä pelaajan kyky nähdä peli yhdessä joukkueena on palkitsevaa.

Uppopalloa pelataan 4- 5 m. syvyisissä altaissa. Uppopallon varusteisiin kuuluvat räpylät, maski ja snorkkeli, jotka mahdollistavat vauhdikkaat sukellukset. Joukkueet erottuvat toisistaan erivärisistä lakeista ja uima asuista. Lakit suojaavat korvia mahdollisilta iskuilta. Uppopallo on kontaktilaji, mikä tarkoittaa sitä, että lajissa saa ottaa kontaktia vastustajan kanssa rugbyn/koripallon tavoin, mutta vain palloa kuljettavaan pelaajaan saa ottaa kontaktia.

Uppopallon pelaaminen sujuu hyvin, jos pelaajaa on fyysisesti hyväkuntoinen, sillä vedenalainen kontakti vaatii nopeaa palautumista ja nopeaa uutta sukellusta. Kontaktista huolimatta on pelissä hyvin vähän loukkaantumisia. Vesi vähentää fyysisen kontaktin merkitystä ja sen ansiosta hyvinkin erikokoiset pelaajat pystyvät pelaamaan toisiaan vastaan.

Lisätietoa uppopallosta löydät esimerkiksi uppopallo.fi sivustolta. Videomateriaalia löydät esimerkiksi YouTubesta

Uppopallo Vaasassa

Vaasassa on ollut aktiivista uppopallotoimintaa jo 80-luvulla, mutta nykyinen uppopallotoiminta on perustettu 2000-luvun alussa. Vaasalaista uppopalloa on pelattu aina SM-sarjassa asti. Tällä hetkellä Vaasan pyöriäiset pelaavat Seinäjoen Lakeuden sukeltajien kanssa yhdessä 1-divisoonassa, hyvällä menestyksellä.

Uppopalloa pelataan Vaasan uimahallin syvässä altaassa. Treenit koostuvat yhdessä pelaamisesta ja harjoittelusta. Pelaamassa on mukana vanhoja konkareita, divaripelaajia, junioreita, miehiä kuin naisia.


Kokeilemaan?

Jokainen on tervetullut kokeilemaan uppopalloa. Sinun ei tarvitse olla huippu-urheilija. Aluksi voit tulla katsomaan pinnalle, mutta hyvin nopeasti uppopallo vie mukanaan pinnan alle. Kokeileminen ei maksa, kuin uimahallin sisäänpääsymaksun.

Seuralta löytyy räpylöitä, maskeja ja snorkkeleita lainaksi, joten sinulta tulee löytyä vain rohkeutta ja intoa sukeltaa mukaan peliin. Pääset mukaan, kun tulet tapaamaan ja juttelemaan. Löydät meidät helposti treenipäivinä. Harjoitusajat löydät sivupalkista. Tervetuloa mukaan!

Juniortoimintaan liittyvät sivut löydät ylävalikosta tai täältä.

Kysymyksistä kokeilemisesta, harrastamisesta, varusteista tms. saat vastauksia uppopallovastaajilta ks. yhteystiedot ylävalikosta tai täältä. Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Kuvia löydät täältä

Teksti: Antero ja Jukka