Kukkuu, Mitä teet? osa 2

Seurojen toiminta on tauolla epidemian vuoksi keväällä 2020. Kun emme näe toisiamme sukellus-harrastuksen puitteissa toimituksemme ajatteli kysyä sieltä täältä seuran jäseniltä, mitä ovat puuhastelleet?

Saimme useita vastauksia ja julkaisemme ne osissa, ( Osa 2).

Sukeltajat Petri N ja Petri L viestittivät seuraavaa…

Vaikkakin herroilla onkin sama etunimi, niin veljeksiä taitavat olla vain vedenalaistenveljeskuntien kautta 😀 Tekniikkasukeltaminen yhdistää myös molempia heidän käytyään useampi eritasoinen sukelluskurssi. Kannattaa kysellä heiltä lisää, mikäli kiinnostusta on seoskaasuista tai luolastoissa sukeltamisesta.

Petri L mopoilemassa, kuva Petri N
Petri L mopoilemassa, kuva Petri N

Petri L kirjoitti seuraavaa:
Sukeltamassa on pienellä porukalla käyty säännöllisen epäsäännöllisesti eri Vaasan lähistöllä löytyvillä kohteilla, esim Kunin, Kaatialan ja Marmorin louhos. Sukeltajahan pitää aina luonnollisesti pienen hajuraon toisiinsa, myös normiaikana, koska aluspukujahan pestään vain joka toinen vuosi. 😀 Näin ei pöpötkään siirry niin helposti myöskään vedenpäällisessä toiminnassa. Harmittava tässä tilanteessa on kurssien siirtyminen. Mutta nekin ehtii kyllä sitten myöhemmin kesällä. Mahdollisesti yli jäävä aika, jolloin ei sukeltamaan ole päässyt, on tällä hetkellä käytetty kotona perheen kanssa oleskeluun ja kunnon ylläpitämiseen niin, että jaksaa sitten taas enemmän sukeltaa. Kunhan asiat tästä palautuvat normaaleiksi. Toivottavasti löytyy seurasta sitten taas innokkaita kippareita, jotta saadaan tukialus mahdollisimman usein liikkeelle ja päästään tutkimaan jälleen tuttuja ja toivottavasti myös tuntemattomia hylkyjä, luola- ja kaivossukeltamista unohtamatta. Niissä riittää tutkittavaa myös loputtomasti, kunhan vain luolakurssit on käyty. Näinä aikoina onkin hyvä suoritella uusien kurssien teoriaosuuksia pois alta, sekä kerrata aiempien kurssien teorioita. Jos oikein tylsäksi käy, voi alkaa opiskelemaan RGBM:n ja Buhlmannin eroja sekä väitellä keskustelupalstoilla sukelluskollegoiden kanssa siitä, kumpi on parempi.”

Seinä, kuva Petri L
Seinä Montolassa, kuva Petri L

Petri N kertoili: “Viimeinen kuukausi on sukellettu samaan tapaan kun talvi ja alkuvuosi, eli viikottain kaveriporukalla käyty vedessä. Kaatialassa olemme käyneet useasti koko alkuvuoden ja nyt pari viimeistä viikkoa myös käyty Kurikan Marmorissa lähinnä pienemmillä tiimeillä, jotta voimme opiskella ja käydä paikan läpi paremmin. Ennen kaikkea nyttemmin koronan vuoksi on sopivampi sukellella pienemmissä tiimeissä, meille sukeltajille keuhkojen kunto on kuitenkin hyvin tärkeä myös harrastuksen jatkuvuuden kannalta, eli ei turhaan riskeerata terveyttä tälläkään saralla. Kaatialassa tavoitteenamme on ollut harjoitella P3 pelastus-, ja sukellussuunnittelua, sekä kavereiden luolasukellustekniikoiden harjoittelua tulevaan cavern kurssiin johon he ovat menossa, ja myöskin yleisesti kaasunvaihtoharjoittelua sekä hyvässä trimmissä dekopressionousujen tekemistä. Toivottavasti auttaa kurssille mentäessä kun on trimmiä ja reelin käsittelyä jumpattu. ?

Kaatialan, kuva Petri N
Kaatialan, kuva Petri N
Kaatialan ilmataskulla, kuva Petri N
Kaatialan ilmataskulla, kuva Petri N

Marmori on vaativa sukelluskohde jo sen takia että näkyvyys ei ole välttämättä hyvä ja tunneleita menee ristiin rastiin 35m ja 55m tasoilla. Toistaiseksi olemme sukeltaneet 35m tasolla, ja paikka on tarjonnut todella upeat sukelluskokemukset. Kohteessa tiimin toimivuus, kommunikaatio ja turvallisuus seikat ovat erityisen tärkeässä roolissa ja käydään huolellisesti läpi ennen sukellusta.

Marmorissa

Petri N jatkaa: “Montolassa kävimme myös kuukausi sitten, ennen kuin koronarajoitteet iskivät enemmän suomeen, ja montolaan joka suljettiin osana toimenpiteitä. Reissulla teimme yhden päivän aikana kaksi sukellusta Montolan sinisellä ja keltaisella reiteillä joissa maksimisyvyys 45-49m. Montola on upea kohde kirkkaine vesineen ja tässä kuvaa reissulta myös. 

“Kouluttautumisen osalta valmistaudutaan Teemun ja BGD:n Tommin kanssa kevään M1 kouluttajakurssille ja koska huhtikuun Pluran full cave kurssi siirtyi elokuun alkupuolelle niin aloittelemme kouluttajamme Jani Santalan kanssa teorioita etäältä Skypen välityksellä. Ensiapukurssi tuli myös päivitettyä samana päivänä kun työpaikalla julkistettiin etätyöt toimistohenkilökunnalle. ? M1 kurssilla kokeillaan tehdä luentoja videolle ja näiden tekemiseen voisi olla hyvä idea saada vähän audienssia virtuaalisesti. ?
Kaiken lisäksi tuli hommattua Triton rebreather johon koulutus suunniteltu toukokuun puolivälin jälkeen mutta todennäköisesti tämä uudelleen järjestellään myös tulevina viikkoina.”

Petrin uusi lelu, jos siksi voi Triton rebreatherä nimittää :) , kuva Petri N
Petrin uusi lelu, jos siksi voi Triton rebreatherä nimittää 🙂 , kuva Petri N

tulevat viikot on kyllä täynnä sukellusaiheista toimintaa varsinkin kurssien teorioiden osalta, ja tehdään kaikki osamme että saamme tämän koronan nujerrettua niin pääsemme taas porukalla harrastelemaan. Tulemme tekemään varmasti pienissä ryhmissä sukelluksia tulevina viikkoina myös, mutta tässä kohtaan kyllä erityistä tarkkaavaisuutta vaaditaan kaikilta. Olen jo monesti miettinyt tulevaa kesää, ja toivon että pääsemme takaisin normaaliin päiväjärjestykseen ja merelle sukeltamaan. Erityisesti haaveilen viikonloppureissuista ja myöskin mahdollisesta kesän Ruotsin reissusta. Wink wink ?” Terveisin Petri N!

Petri Luoma
? +35840 8429683
✉️ petri.Luoma@iki.fi
Petri Niemelä
? +358400 328241
✉️ petri.niemela@yahoo.com
YouTube I Facebook I Instagram I Flickr

Otsikkokuva Petri N