Terveiset Tropiikista

kuva: Pauliina Ahti

Vielä on rusketusraidat tallella, muistot ei onneksi katoa koskaan.

Vietimme Jussin kanssa 4 viikkoa Thaimaan lämmössä. Suurin osa tuosta ajasta kului Koh Tao saarella, jossa oli tarkoitus ensin vain käydä. Jotenkin sitten juutuimme sinne. Olisiko syynä ollut mielettömän kauniit maisemat, mahtava sukellusfirma Koh Tao Divers ja aivan paras mahdollinen sakki sinne kokoontuneena. Joka tapauksessa 3 viikkoa kului sukeltaessa, kursseja käydessä sekä seurasta nauttiessa.

Koh Tao Divers:in toimistolle ensimmäisenä päivänä sisään kävellessä, oli tunne kuin olisimme jo vanhoja tuttuja. Vastaanotto oli lämmin, ystävällinen ja hyvin rento. Heti seuraavana päivänä lähdettiin jo sukellukselle. Ja muutaman sattuman kautta meidän Divemasteriksi joutuikin tutkimuksia saarelle tekemään tullut meribiologian tohtori Pauliina Ahti ja hänen seuranaan meriasiantuntija Suvi. Ei olisi ensimmäiselle sukellukselle voinut parempaa seuraa saada. Eikä tämä tästä huonompaan suuntaan mennyt myöhemminkään.

Sukellusolosuhteet olivat erinomaiset. Lähes tuuletonta koko 3 viikkoa, ei juurikaan sadetta ja lämpöä tasaisesti yli 30C sekä ilmassa että vedessä. Näkyvyyttä oli vaihdellen paikoista ja päivistä riippuen, parista metristä ehkä 15:sta metriä. Deep Diver ja Nitrox kurssia suorittaessani, Sattakut hylyllä oli jo lähes kotoisat tunnelmat. Näkyvyyttä oli paikoin reilu käsivarren mitta.

Kalaa oli runsaasti ja lajeja mitä erilaisempia. Emme kuitenkaan harmiksemme nähneet yhtäkään kilpikonnaa, valashaita, haita eikä muitakaan harvinaisempia lajeja. Sukelluskohteet ovat monilta osin ruuhkautuneita sukeltajista. Lähes jokaisella sukelluksella joutui keskittymään enemmän muiden väistelyyn kuin maisemista
nauttimiseen. Tämä oli todella harmillista. Myös sukellusveneistä lähtevä meteli oli veden alla kova. Itse en jaksa uskoa, että myöskään eläimistö tästä kovin nauttii. Eli väliin tunteet olivat kovin ristiriitaisia.

Kaiken kaikkiaan reissu oli kuitenkin erittäin onnistunut, niin sukelluksen kuin muun vapaa-ajan osalta. Teimme yhteensä 34 sukellusta, minä 10 ja Jussi loput. Suoritin myös nuo kaipaamani kurssit pois alta, nyt pääsen Kaatialassakin pohjalle saakka! Voimme molemmat lämpimästi suositella niin itse kohdetta kuin Koh Tao Diversia yrityksenä. Koh Tao on varmasti yksi maailman edullisimmista paikoista sukelluskurssien suorittamiseen, myös sukeltaminen itsessään on edullista. Mutta jos erikoisempia kala- tai kasvilajeja haluaa lähteä bongaamaan, niin tämä ei ehkä ole se kohde. Koh Tao on mitä parhain paikka rentoutumiseen, ajantajun kadottamiseen, snorklauksesta ja sukeltamisesta nauttimiseen. KTD porukan kanssa ehdimme sukeltamisen lisäksi viettämään yhdessä setä-kellunta päiviä, sangria-rantabileitä, syntymäpäivä allasjuhlia, kurssijuhlia ja naisporukalla kävimme myös katsastamassa paikallisen Ladyboy Kabareen! Haikein mielin lähdimme kotia kohti, mutta uutta reissua jo suunnitellaan. Minne… sen näkee sitten joskus.

Taina & Jussi

kuva: Pauliina Ahti