Sukellusturvallisuus ja EA

Paula esittelee Stean ensiapuvälineitä.
Paula esittelee Stean ensiapuvälineitä.

Paikalla oli 12 sukeltajaa. P.Mylläri toimi kouluttajana.
Ensimmäisenä Paula kertoi, mitä ensiapuvälineitä tukialus Steasta löytyy, mistä ne löytyy sekä esitteli mitä ne sisältää. (ensiapupakkaus, hapenantolaite jne.)

Tilannearvio eri tilanteissa on tehdä rauhallisesti, jotta uhrille saadaan paras ensihoito
Tilannearvio eri tilanteissa on tehdä rauhallisesti, jotta uhrille saadaan paras ensihoito

Paula kertoi, että mitä tulee tehdä erilaisissa onnettomuus tilanteissa. Reissuilla on hyvä sopia etukäteen, kuka soittaa apua paikalle ja kuka johtaa tilannetta jos sattuisi onnettomuus.
Yhdessä Paulan ja Veskun ohjeistuksella kokosimme hapenantolaitteen ja Paula kertoi missä tilanteessa sitä tulisi käyttää (sukeltajantaudin epäily ja elvytys tilanteessa). Hapenantolaitteen kokoamiseen ja elvytyksestä on tulossa myös kirjalliset ohjeet Stealle.

Paulalla oli myös mukana Anne-nukke ja koulutusta saatiin myös elvytyksestä. Suunnitteilla on myös nostoverkko, millä saadaan tajuton uhri nostettua Stean kannelle. Yleistä keskustelua ja kysymyksiä heräsi paljon.

Hapenanto uhrille
Hapenanto uhrille

Stealle on myös tulossa sukeltajatieto lomakkeita, mikä sisältää perustietoja loukkaantuneesta sukeltajasta. Lomake on hyvä olla jos onnettomuus sattuu ja kun ei kaikkien nimiä välttämättä edes muista. Lomake lähtee siis sukeltajan ja sukellustietokoneen mukana sairaalaan, missä niillä on sitten paremmat tiedot mahdollisesti tajuttomasta potilaasta.

Teksti ja Kuvat: Jonna Ikäheimonen