DAN ensiapukurssi

Maaliskuisena viikonloppuna pidettiin halukkaille kerhon jäsenille DAN OBD -yhdistelmäkurssille (Oxygen + Basic Life Support + Automated External Defibrillation).

Kurssin vetäjä: Paula
Kurssin vetäjä: Paula

Aiheena oli peruselintoimintojen ylläpito sekä elvytys, tukkeumien poisto hengitysteistä, ulkoisen verenvuodon tyrehdyttäminen, sokin hoito ja sydäniskurin käyttö. Kurssi oli kattava ja plussana, että keskittyi erityisesti sukellusharrastuksen näkökulmasta, jolloin keskustelua tulee myös miten toimitaan jos mahdollinen sukellusonnettomuus sattuisi meidän seurassa. Kysymyksiin kuten, miten uhri nostetaan tukialukseen yms.

Sydäniskuri on vielä Vaasassa seuroissa kohtuullisen uusi laite, joten sen toiminnot on hyvä harjoitella, jotta sen käyttö sujuisi hätätilanteissakin paremmin. Vaikka itse laite onkin yksinkertainen, niin lajina sukellus tuo omat erityispiirteensä senkin käyttöön, esimerkiksi laitteet ja puvut tuovat haasteet elektrodien kiinnittämiselle.

Harjoitusliivillä harjoiteltiin tukehtuvan ensiapua, selkään lyömällä ja heimlich otetta. Heimlich on yllättävän hankala suorite, joka on vähän riippuvainen autettavan ja auttajan koosta.

Hapenanto väsyneelle sukeltajalle
Hapenanto väsyneelle sukeltajalle

DAN OBD-kurssin lisäksi kerhon Norpat saivat ensiapukoulutusta viikonlopun harjoituksissa. Altaassa harjoiteltiin pelastushyppyä, uhrin kuljetusta ja hätäpuhelun tekemistä. Katsomon puolella oli kaksi eri pistettä, jossa Norpat harjoittelivat kylkiasentoa, tukkeumien poistoa hengitysteistä ja hukkuneen elvytystä.

Uhrin kuljetus
Uhrin kuljetus

Norppien kanssa on joka vuosi pidetty samankaltaisia harjoituksia. On ilo nähdä, kun jo monta vuotta Norpissa olleet muistavat ja osaavat esim. hukkuneen elvytyksen periaatteet!

Kaiken kaikkiaan oppilaat olivat tyytyväisiä viikonlopun antiin, vaikka yleisiä ensiapukursseja kaikki olivat jo käyneet, toi tämä silti jotakin uutta ajateltavaa oppilaille.

Sukellus tuo omat haasteensa avunanto tilanteeseen.
Sukellus tuo omat haasteensa avunanto tilanteeseen.

Sukeltajaliitto ja Urheilusukelluskerho Delfin ry suosittelee kaikkia sukeltajia kouluttautumaan ensiaputaitoisiksi. Seuraava mahdollisuus osallistua kerhon järjestämälle DAN EA-kurssille on taas syksyllä.

Teksti: Paulan ja Teemun teksteistä muokattu , kuvat: Paula ja Teemu