Uppopallo

on vedenalainen kontaktilaji, jota pelataan syvässä altaassa pinnan alla. Pelin tarkoituksena on saada suolavedellä täytetty uppoava pallo ”uppopallo” altaan pohjassa sijaitsevaan koriin. Pelissä on yhdessä joukkueessa vedessä kerrallaan kuusi pelaajaa ja vaihdossa pinnalla toiset kuusi. Peli koostuu pelaajien yhdessä koordinoiduista nopeista noin 10-20 sekunnin sukelluksista, joissa pelaajat toimivat ns.pareina. Esimerkiksi kun toinen hyökkääjä sukeltaa, niin toinen hengittelee pinnalla ja on valmiina sukeltamaan heti kun parinsa lähtee nousemaan pintaan. Pelin taktisuus rakentuu näiden nopeiden sukellusten ja vaihtojen ympärille. Pallo pysyy koko ajan pinnan alla, joten pelaajien on myös pysyttävä mahdollisimman paljon pinnan alla hyödyntämällä nopeita vaihtoja.

Uppopalloa pelataan 4-5m syvyisissä altaissa. Uppopallon varusteisiin kuuluvat räpylät, maski ja snorkkeli, jotka mahdollistavat vauhdikkaat sukellukset. Joukkueet eroitellaan sinisillä ja valkoisilla lakeilla ja uikkareilla. Lakit suojaavat korvia mahdollisilta iskuilta. Uppopallo on kontaktilaji, mikä tarkoittaa sitä, että lajissa saa ottaa kontaktia vastustajien kanssa rugbyn tavoin eli ”vain pallollista saa pelata”.

Vaikka peli on hyvin raskasta sukeltamisen ja fyysisen kosketuksen takia, on pelissä hyvin vähän loukkaantumisia. Vesi vähentää fyysisen kosketuksen merkitystä, minkä ansiosta hyvinkin erikokoiset pelaajat pystyvät pelaamaan toisiaan vastaan. Rasitusvammojakaan uppopallossa ei tule, koska maan vetovoima ei ole rasittamassa niveliä samalla tavalla, kuin esimerkiksi juoksemisessa.

Lisätietoa uppopallosta löydät esimerkiksi uppopallo.fi sivustolta. Videomateriaalia löydät esimerkiksi youtubesta

Uppopallo Vaasassa

Vaasassa on ollut aktiivista uppopallotoimintaa jo 80-luvulla, mutta nykyinen uppopallotoiminta on perustettu 2000-luvun alussa. Siitä lähtien uppopalloa on pelattu paikoin hyvinkin kilpailullisesti aina SM-sarjassa asti. Nykyään Vaasan pyöriäiset on pelannut Seinäjoen Lakeuden sukeltajien kanssa yhdessä Seivaa joukkueena 1-divisoonassa hyvällä menestyksellä.

Uppopalloa pelataan kahdesti viikossa Vaasan uimahallin syvässä altaassa. Treenit koostuvat pelaamisesta ja paikoin erinäisistä harjoitteista. Osa aloittaa treenaamisen jo salilla ennen treenejä. Pelaamassa on mukana vanhoja konkareita, divaripelaajia ja junioreita; miehiä kuin naisia!

Kokeilemaan?

Jokainen on tervetullut kokeilemaan uppopalloa. Aluksi voi tulla ihan vain katsomaan pinnalle, mutta hyvin nopeasti uppopallo vie mukanaan pinnan alle. Kokeileminen ei maksa kuin uimahallin sisäänpääsymaksun. Seuralta löytyy räpylöitä, maskeja ja snorkkeleita lainaksi, joten sinulta tulee löytyä vain rohkeutta ja intoa sukeltaa mukaan peliin. Helpoiten mukaan pääsee, kun tulee ihmettelemään ja kyselemään meidän meininkiä treenipäivinä. Harjoitusajat löydät sivupalkista.

Tervetuloa mukaan!

Junuoritoimintaan liittyvät sivut löydät täältä.

Kysymyksistä kokeilemisesta, harrastamisesta, varusteista tms. saat vastauksia uppopallovastaajilta ks. yhteystiedot. Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Lisää uppopallon varusteista voit lukea [täältä](linkki ”varusteet sivulle tulossa”)

Kuvia löydät täältä

Vaasa