Tropiikkisukeltamista Merenkurkussa

Harrin vetämälle, viikonlopun yli kestävälle sukellusreissulle, lähti perjantaina 10 sukeltajaa ja kaksi lasta. Tuulet ja majoitustarve määritteli määränpään ja Stean nokka kohdattiin Rönnskärin suuntaan.

Perjantaina, matkalla Rönnskäriin, tehtiin pysähdys Vestkustenilla. Totesimme, että näkyvyys oli n.5m ja pohjaveden lämpötila uskomattomat 21 astetta pohjalla! Ilta oli lämmin ja saimme nauttia hienosta auringonlaskusta samalla, kun rantauduimme Rönnskäriin. Nopea sauna ja iltapala oli paikallaan, kun pää jo piti saada tyynyyn. Suurin osa nukkui Stealla, mutta osa haki majoitusta seuran mökiltä.

Simonilla kaikki OK Vestkustenilla
Simonilla kaikki OK Vestkustenilla

Jouni paistattelee auringonlaskussa
Jouni paistattelee auringonlaskussa

Upea auringon lasku
Upea auringon lasku

Lauantaina aamupalan jälkeen lähdettiin tuulta suojaan ja sukeltamaan Christiansborgille. Tässä päädyttiin tekemään päivän kaksi sukellusta ja mahdollisuus oli nähdä koko laiva keulasta perään. Välillä tietenkin pidettiin ruokatauko ja täytettiin pulloja. Näkyvyys Cristiansborgilla oli n.10m ja lämpötila 4-8 astetta pohjassa.

Christiansborgin perää
Christiansborgin perää

Christiansborgilla perää pitämässä Harri
Christiansborgilla perää pitämässä Harri

Elämää pinnan alla (Kivinilkka/Tånglake)
Elämää pinnan alla (Kivinilkka/Tånglake)

Sukellusten jälkeen lauantaina ilta vierähti valtion laiturissa saunoten ja uiden. Grillaukset hoidettiin kodalla ja samalla tutustuttiin saaren muihin veneseurueisiin. Äkäinen pieni pörriäinen lenteli illan aikana Petrin ohjauksesta meidän yläpuolella – siinä riitti ihmetystä ja saatiin aikaiseksi hienoa ilmakuvaa. Kun kaikki löysivät petipaikan, niin kyllä uni maistui.


Viikonlopun ryhmä rämä Ida, Petri, Jouni, Simon, Taina, Pauli, Harri, Vesku, Paula, Elisa (Ylärivissä vasemmalta) Iiris ja Ella (Alarivissä).
Viikonlopun ryhmä rämä
Ida, Petri, Jouni, Simon, Taina, Pauli, Harri, Vesku, Paula, Elisa (Ylärivissä vasemmalta)
Iiris ja Ella (Alarivissä).

Stea valtion laiturissa
Stea valtion laiturissa

Sunnuntaina aamupuuroon jälkeen tuuli ei ollut myötäinen ja aamupäivän sukellus tehtiin Dyngviken:ssä (Suoraan suomennettuna Sontalahti). Nimi kylläkin enteili huonoa sukellusta, mutta paikka oli hyvä maisemasukellukselle ja suunnistusharjoitukseksi. Näkyvyyttä sukelluksen aikana oli n.4-5m. Virrat olivat kovat pinnalla…osa päästeli suunnistuksen jälkeen pienen matkan virran mukana tikkaille ja osa sitten teki pienen kuntotestin ennen kun olivat Stean kannella. Sukelluksen jälkeen oli lounastauon paikka, jonka jälkeen kotimatka alkoi.

Kotimatkalla tehtiin vielä pysähdys Vestkustenilla, koska tuuli oli kääntymässä ja soi meille otolliset sukellusolosuhteet. Ja sukellusolosuhteet todellakin oli otolliset…pohjassa edelleen 21 astetta 8-9 m:ssä. Tätä tilaisuutta ei voinut olla käyttämättä. Ensin Simon ja sitten lähes kaikki muut perässä…sukellus keskellä Merenkurkkua pelkissä uikkareissa! Uskomatonta?!? Mutta siis totta!!! Lämmintä se vesi oli koko viikonlopun…mukana olleet kaksi uimaria odotti jo uikkarit päällä aina, kun ankkuria heitettiin…juuri ja juuri malttoivat odottaa, että tikkaat laskettiin.

Kyllä täällä Suomessakin tarkenee sukeltaa
Kyllä täällä Suomessakin tarkenee sukeltaa

Viikonlopun uimamaisterit vauhdissa
Viikonlopun uimamaisterit vauhdissa

Loppu kotimatka siistittiin venettä ja järjesteltiin paikkoja. Vielä Septin tyhjäys ja makeanveden täyttö ennen Museon laiturin kiinnittymistä. Koko reissu sujui hienosti ja kaikki oppi taas vähän uutta – kompressorin käyttöä opeteltiin, pienveneet hallintaa ja Pauli sai Stean käyttökoulutusta.

Sukellukset reissun aikana:

Nimi kerrat aika
Petri Niemelä 7 4h 42min
Harri Manninen 7 4h 20min
Pauli Uusitalo 7 4h 17min
Jouni Keskimäki 7 4h 15min
Ida Lintala 7 3h 43min
Simon Gäddnäs 5 2h 34min
Taina Eden 5 2h 29min
Vesa Mylläri 5 2h 20min
Paula Mylläri 5 2h 19min
Elisa Mylläri 2 1h 2min
Iiris Manninen 1 0h 5min
Sukellusvanhin: Harri Manninen

Teksti: Paula Mylläri
Kuvat: Petri Niemelä & Harri Manninen

Alkuperäiset kuvat ja paljon lisää viikonlopusta Galleriassa