Norppien syksykuulumiset

Syksy norppatoiminnassa
Nyt kun syksy on jo pitkällä, voin sanoa seuran uusimpana norppaohjaajana, että meillä on sankoin määrin hyvin lupaavia nuoria sukeltajia. Vasta-alkajan hätä ja kiire loisti poissaolollaan, kun jo ensimmäisissä harjoituksissa sai ilokseen huomata kuinka tottuneesti ja rauhallisesti meidän seuran norpat osavat tehdä vaativiakin suorituksia veden alla. Pakko antaa seuran muille ohjaajille kehuja hyvästä työstä ja nuorille kiitosta kovasta harjoittelusta.

Itse olen iloinen että pääsen taas mukaan vanhaan harrastukseen. Jo pari vuotta sitten Vaasaan muuttaessa ajattelin sukelluksen pariin hankkiutumista, mutta uuden kaupungin ja työn lomassa kynnys tuntui kasvavan korkeammaksi, kunnes lopulta otin Delfiineihin yhteyttä. En ollut varautunut, että minut otettaisiin näin avosylin vastaan; pääsin suoraan mukaan seuran toimintaan, ohjaajien kaartiin ja heti seuraavan kauden harjoituksiin tositoimiin, siitä kiitos etenkin Petralle.

Altaassa oppilaan kanssa
Altaassa oppilaan kanssa

Ennen Vaasaan muuttoa toimin norppakouluttajana Espoolaiselle Nousu Ry:lle useamman vuoden ajan, ensin apuohjaajana ja myöhemmin oman pienryhmäni ohjaajana. Olen Nousun kasvatti ihan pienestä pitäen, ensin norppana snorkkelisukelluksen parissa ja myöhemmin myös laitesukeltajana. Nousulla ryhmämme olivat yleensä pienempiä, noin kuudesta kymmeneen nuoreen, mikä teki harjoitusten organisoinnista hieman erilaista. Ohjaajien lukumäärä nuorta kohden oli suunnilleen sama mutta ryhmä jaettiin hyvin harvoin osiin – koko poppoo teki samat harjoitteet samaan aikaan, mikä helpotti suunnittelua siinä, että eri suoritteet saivat viedä eri ajan mutta ne vaati toisinaan enemmän allastilaa ja harjoitusvälineitä.

Kun alamme siirtyä talven puolelle, taidot mitä eniten haluaisin norppiemme oppivan ja kehittävän seuraavan puolen vuoden aikana, ovat toimivat sukellustekniikat kuten taitto ja räpyläuinti sekä yhteistyö parin kanssa, jotta ensi kesänä he olisivat entistä paremmin valmiita avovesikaudelle – ja mikseivät onnekkaat hiihtoloman etelänmatkailijat tropiikin vesiinkin.

Hyviä sukelluksia kaikille siihen asti!
Valtteri Arola, norppaohjaaja